Veelgestelde vragen

 

Voordat je met Vivamori in zee gaat, wil je natuurlijk precies weten hoe alles werkt. We beantwoorden op deze pagina de vragen die we vaker krijgen, maar voel je vrij om ons gewoon even te bellen als je meer wilt weten!

 

Heb ik een adviseur nodig?

We raden aan om een specialist te raadplegen bij het voorbereiden van een nalatenschap. Het is een complexe samenhang van medische, financiele, juridische, fiscale en praktische zaken, dus je vergeet al snel aspecten of denkt dat zaken goed geregeld zijn, terwijl dat inet zo is. Dit kan leiden tot onverwachte problemen en kosten bij de nabestaanden.

Ik heb al een testament, wat doet Vivamori nog meer?

Het Vivamori Nalatenschapsdossier omhelst veel meer dan alleen het testament. We begeleiden bij het maken en vastleggen van je medische keuzes, je digitale nalatenschap, de persoonlijke overdracht van een heleboel praktische zaken, je keuzes en vastlegging van wensen rond de uitvaart, en nog meer.

Ook behandelen we de fiscale aspecten van het erfrecht, maar ook de mogelijke conflicten die kunnen ontstaan als je bepaalde zaken opneemt in een testament. Het kan dus goed zijn dat je wensen voor je eigen testament wijzigen gedurende ons adviestraject.

Dan kunnen we ook een objectieve second opinion geven op je huidige testament: staat hier nu in wat in lijn is met je wensen zoals je die hebt na afloop van ons adviestraject, of is het verstandig om een update te doen?

Waarop baseren jullie je informatie en adviezen

Ons team, dat bestaat uit mensen met een juridische, economische en notariële achtergrond, doet veel onderzoek voordat we een onderdeel opnemen in het Vivamori adviestraject.

Dat begint veelal bij onderzoek naar wat de wet voorschrijft. Als voorbeeld, de wettekst over de “Wet op lijkbezorging” waar allerlei regels staan over de uitvaart, is online gepubliceerd door de overheid. Naast wetteksten zijn er vaak ook toelichtingen hierop te vinden, zoals de Rijksoverheid die vele artikelen heeft geschreven over orgaandonatie.

Omdat regels kunnen leiden tot onenigheid, is een andere belangrijke bron voor ons de rechtspraak. Zo is er de uitspraak over het pas getrouwde echtpaar dat kort na elkaar overlijdt op vakantie, een schrijnend voorbeeld dat we ook noemen in ons magazine. De uitspraak in het hoger beroep is hier te vinden.

Ook zijn er veel boeken geschreven over de onderwerpen die Vivamori behandeld, zowel internationaal als nationaal. We hebben inmiddels een kleine bibliotheek op ons kantoor met boeken als het handboek Erfrecht maar ook praktische boeken als Laat je niet kisten door de commercie, door Marieke Henselmans die we ook interviewden in dit artikel.

Sommige vragen zijn zo specifiek dat we bij specialisten navraag moeten doen. Zo vroeg een alleenstaande moeder ons vanaf welke leeftijd haar kind medische besluiten voor haar mocht nemen, een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden was. We hebben hierover contact gehad met de Artsenfederatie KNMG, daarna met de Patiëntenfederatie Nederland en tot slot kwam het antwoord van Stichting JMZ Pro, die zich inzet voor jonge mantelzorgers. Voor andere vragen hebben we contact gehad met partijen als het Nibud en de Belastingdienst. Dat is precies de stap extra die we graag maken.

Zoals je merkt: zeer grondige kennis is de basis van Vivamori. Vervolgens zorgen we dat deze in Jip en Janneke taal kan worden uitgelegd, wat misschien nog wel het moeilijkste is om voor elkaar te krijgen. Maar dat is Vivamori: de beste kennis, zonder moeilijkdoenerij.

Welk soort specialisten werken bij Vivamori

Ons team bestaat uit mensen met een juridische, financieel/economische en notariële achtergrond. Wanneer we vraagstukken onderzoeken, kijken we meestal met verschillende mensen met verschillende vakinhoudelijke achtergronden naar de inhoud, voordat deze met onze clienten wordt gedeeld.

Wat onderscheid jullie van een estate planner?

We werken in een team, de meeste estate planners zijn onafhankelijke specialisten. Door dat we meer mensen helpen, kunnen we ons meer research permitteren. Die kennis leggen we vast in onze digitale backoffice, waardoor we jou altijd het best kunnen informeren. Door die continue innovatie kunnen we steeds meer kwaliteit leveren voor minder geld. Daardoor vragen we niet uurtarieven van 150-300 euro per uur, maar werken we voor een vast en betaalbaar tarief.

Moet ik nog langs de dokter en notaris?

Ja. Wij informeren je op voorhand uitgebreid over alle mogelijkheden, zodat je daar goed beslagen ten ijs komt. Dat maakt het zowel het notaris- als dokterbezoek een stuk efficiënter.

Meestal wil je na het Vivamori traject je wensen rond de erfenis laten vastleggen in een Testament. Ook kan het zijn dat je een Levenstestament wilt maken. Dat kan in Nederland alleen bij de notaris.

Voor je medische wensen geldt dat we vanuit Vivamori in alle juridische documenten voorzien die ook direct na jouw ondertekening rechtseldig zijn. Maar de arts heeft bij zaken als Euthanasie altijd het laatste woord. Daarom adviseren we om een afspraak met de huisarts te plannen om je wensen door te nemen en aantekeningen te laten maken in je medische dossier. 

Kan ik zelf een notaris kiezen?

Bij Vivamori kiezen we er bewust voor om onafhankelijk van de notaris te werken. Dat houdt ons kritisch en onafhankelijk, wat ons in staat stelt jou het beste en meest eerlijke advies te geven. Wel kennen we veel notariaten, dus als je er een zoekt, kunnen we je zeker op weg helpen!

Wat kost de notaris?

Dat hangt er vanaf welke notaris je kiest. Als je een gedegen maar vrij standaard testament nodig hebt, wat overigens bij best wat gewone gezinnen zo is, dan kan je al klaar zijn met minder dan 1000 euro voor 2 levenstestamenten en 2 testamenten.

Maar als je complexe zaken nodig hebt, zoals bij een samengesteld gezin of het idee van vruchtgebruik, raden we een notaris aan die goed de tijd neemt. De totale kosten kunnen dan oplopen tot ongeveer 2000 euro in de Randstad, in bijvoorbeeld Brabant of Friesland liggen de prijzen vaak wat lager.

Is dit een standaard adviestraject, of maatwerk?

Slimme vraag! Want dit is het geheime Vivamori recept: we bieden maatwerk wat is gebaseerd op standaardisatie.

Zo hebben we uitgebreide informatie over het schenken van je lichaam aan een anatomisch instituut, maar wellicht wil je dat helemaal niet, dus zal je adviseur dat ook niet met je doornemen. Dat geldt voor een boel specifieke onderwerpen, bijvoorbeeld voor samengestelde gezinnen, het onterven van kinderen of het instellen van bewindvoering.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie doorlopen we dus een maatwerk traject voor jou, maar dat is gebaseerd op research die we al hebben gedaan. Als we een vraag tegenkomen die we nog niet hebben gehad, gaat ons kernteam dat onderzoeken en vastleggen in de interne kennisbank.

Zo worden we elke dag slimmer, maar krijg jij nog steeds het hele traject voor een betaalbare prijs. 

Hoe zit het met mijn privacy?

Dat is het vertrekpunt van alles wat we doen bij Vivamori, onze hele werkwijze is hier rond opgebouwd. Aan onze eigen zijde is alles gedigitaliseerd, maar we slaan vrijwel niks van onze klanten digitaal op in het adviestraject. We werken, juist omdat we zoveel kennis hebben van digitale zaken, compleet op papier. Alle informatie en juridische documenten krijg je van ons op papier, deze kan je opslaan in de dossiermap die je ontvangt.

Op het einde kan je kiezen om dit voor de zekerheid ook digitaal bij ons op te slaan, door zaken in te scannen, dit kan de adviseur voor je doen. Die scan komt dan versleuteld in onze digitale kluis en is opvraagbaar door nabestaanden op vertoon van hun ID en de overlijdensakte.

Moeten jullie al mijn financiële zaken weten?

Nee. En daar hebben we goed over nagedacht.

Vergelijkbare estate planners maken vaak complexe financiële scenario’s en koppelen soms zelfs bankrekeningen aan financiële software. Wij hebben per onderdeel in ons advies gekeken of dat nodig is, en hebben een manier gevonden om hier omheen te werken, vanuit een praktisch oogpunt maar natuurlijk ook vanwege je privacy.

 Dat komt omdat de meeste keuzes toch op basis van wat grovere schattingen gemaakt moeten worden, omdat niemand een glazen bol heeft: belastingregels veranderen elk jaar, de inflatie en rentestanden ook, en ook inkomens en vermogens kunnen veranderen. Wel bieden we slimme rekentools in een afgeschermde omgeving, zodat je zelf zaken kan berekenen. Bijvoorbeeld: als de eerste partner overlijdt, hoeveel belasting is dan verschuldigd over de kindsdelen? En: als je een verhuurd pand hebt, wat is dan de waarde voor de erfbelasting? 

Zo kan je zelf, met uitleg maar zonder tussenkomst van onze adviseur, wat zaken doorrekenen. Wist je trouwens dat deze rekentools zo zijn ontwikkeld dat alle berekeningen in je browser lopen en er niks wordt verstuurd of opgeslagen? Zo serieus nemen we je privacy. 

Is de prijs voor 1 of 2 personen hetzelfde?

We hebben in de trajecten die we doen ontdekt dat de hoeveelheid werk voor 1 en 2 personen ongeveer gelijk is. Dat heeft te maken met de extra vraagstukken die we tegenkomen bij mensen die alleen zijn. Zoals de erfgenamen die ze willen aanwijzen, de bewindvoering voor kinderen en eventueel het voorkomen dat een erfenis bij een ex-partner terecht kan komen. Om die reden zijn de prijzen voor 2 partners of 1 persoon gelijk.

Klinkt goed, kan ik eens vrijblijvend kennismaken?

Zeker, we begrijpen dat ons Nalatenschapsdossier een grote investering is, dus je kan ons altijd leren kennen zonder verdere verplichtingen. Bel ons op 020-2101555 en we plannen een vrijblijvende kennismaking. Dat kan bij ons op kantoor in Amsterdam, of via een video-call.