Uitvaartkosten besparen

Als je online rondkijkt, schatten veel websites de uitvaartkosten zo rond de 7500 euro. Maar klopt dat wel, en hoe kan je zorgen dat je geld bespaart of meer waar voor je geld krijgt? In dit artikel hebben we een aantal praktische tips verzameld.

Wie zegt eigenlijk dat een uitvaart zo duur is?

Dat is een goede vraag. Het Nibud deed in 2017 een onderzoek naar kennis en bewustzijn van de uitvaartkosten, het rapport is hier te vinden. Wat ons echter opvalt is wie het onderzoek heeft betaald, namelijk uitvaartverzekeraar Yarden, die na financiële problemen nu is overgenomen door Dela (waarover je hier kan lezen).

In het rapport schrijft het Nibud: “Ook danken wij Yarden voor het deelgenoot maken van hun praktijkervaringen en het financieel mogelijk maken van dit onderzoek.” We vinden het netjes dat het Nibud dit meldt, maar het geeft wel aanleiding om eens kritisch te kijken naar de kostenposten zoals we vonden in de Nibud uivaartberekenaar.

De kist: 500 euro (?)

Volgens de Nibud uitvaartberekenaar kost een kist van gefineerd spaanplaat € 500,-. 

Dat kan volgens ons wel iets, maar niet veel, goedkoper. De alternatieven die wij vonden:

  • Een populierenhouten kist die “IKEA eenvoudig” in elkaar wordt gezet na ontvangst en beschilderd kan worden. Kosten: 329,- euro via Uitvaartkist-online
  • Een opbaarplank met een katoenen wade, of rouwdoek. Kosten: 388,- euro via Fair Coffins

Rouwkaarten: 250 euro (?)

Volgens de Nibud uitvaartberekenaar kosten 50 rouwkaarten zonder postzegels 250 euro.

Dat kan volgens ons veel goedkoper. De alternatieven die wij vonden:

  • Een mooie dubbele kaart (10x10cm) met een ontwerp naar keuze, met vele templates, inclusief witte envelop. 50 stuks voor 84,50 euro via Kaartje2Go
  • Een dubbele kaart (10x15cm) met aan te passen ontwerp, grote foto op voorzijde, inclusief luxe zilveren envelop. 50 stuks voor 138,00 euro via Madeformoments.nl

Bloemen: 150 euro (?)

Volgens de Nibud uitvaartberekenaar kosten bloemen eenvoudig 75 euro, gemiddeld 150 euro, luxe 250 euro en een bloemenkrans 350 euro.

Ook dit kan volgens ons veel goedkoper:

  • Zo kan je lokale bloemist een hele grote bos bloemen laten maken voor circa 50 euro, bijvoorbeeld via Fleurop
  • Ook bij Fleurop (zeker geen goedkoper aanbieder) kan je een groot rouwboeket voor op de kist 70 euro krijgen
  • Ook de bloemenkrans kan makkelijk voor minder dan 200 euro, een besparing van 150 euro dus, via onder andere Rouwbloemendirect

Onze conclusie

Een uitvaart kan snel 7500 euro of meer kosten, maar het kan ook een stuk goedkoper. Als voorbeeld, een crematie kan al voor minder dan 2000 euro worden geregeld bij aanbieders als Budget Crematie. Dat hangt vooral af van hoe je de uitvaart regelt, wat begint met de keuze voor wel of niet een (natura)verzekering afsluiten en het kiezen van een goede uitvaartondernemer. Dit zijn keuzes waar uitgebreid over wordt gesproken tijdens het opstellen van een Nalatenschapsdossier.

Goed te weten: Vivamori is 100% onafhankelijk en op geen enkele wijze gelieerd aan de genoemde bedrijven en opties.

Tips van journalist en uitvaartsdeskundige Marieke Henselmans

We spraken Henselmans, die regelmatig schrijft over financiële zaken en auteur is van het boek “Laat je niet kisten door de commercie,” volgens ons een goede praktische gids vol bespaartips bij uitvaarten.

Haar top 3 tips:

  1. Je kunt het verschil maken door je te verdiepen in uitvaartzaken als er nog niets aan de hand is. Vanaf het moment dat er een sterfgeval geweest is, of eraan zit te komen staat je hoofd niet naar geldzaken. Informeer jezelf op tijd!
  2. Niemand wil nabestaanden opzadelen met hoge kosten en/of gedoe. Uitvaartverzekeraars willen je doen geloven dat je dat in één klap oplost door een verzekering bij ze af te sluiten. Dat klopt niet: en moet nagenoeg altijd bijbetaald, terwijl de overledene in totaal twee keer de prijs van een gemiddelde uitvaart heeft betaald en dat zorgt juist wél voor gedoe.
  3. Je kunt veel zelf doen bij een uitvaart, dat maakt het persoonlijker en goedkoper.

Nog een laatste tip van ons: je kan haar boek bestellen op Bespaarboeken.nl. Met de actiecode “Fase” betaal je geen verzendkosten!

Gerelateerde artikelen

  • Wist je dat je helemaal geen uitvaartkosten hebt wanneer je lichaam naar de wetenschap gaat? De crematie wordt dan verzorgt door het Universitair Medisch Centrum.
  • Wat moet er gebeuren op de eerste dag na overlijden? We hebben een stappenplan gemaakt.
  • Wil je meer weten over de opbaring, dan lees je dat hier

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

  • “De doe-het-zelf uitvaart wordt steeds populairder.” – In De Buurt  

Advies nodig?

Spreek met een specialist

We nemen de uitvaart en een eventuele uitvaartsverzekering door tijdens het opstellen van een Nalatenschapsdossier. Heb je specifieke vragen, vul dan hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Of bel direct

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam