Tips voor rouwverwerking

Rouwen is een persoonlijk en complex proces. We vroegen expert en ervaringsdeskundige Janneke Meester om advies en ze kwam met de volgende tips.

Leren leven met verlies.

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken; een verlies. Na ieder verlies volgt een rouwproces. Tijdens dit proces gaat het er niet om dat je de rouw verwerkt. Rouw is leren leven met verlies.

Hierbij een aantal zaken die behulpzaam kunnen zijn tijdens een rouwproces:

 

  • Verlies geeft veel emoties en gevoelens zoals verdriet, onmacht, boosheid, schuldgevoel en/ of angst. Weet dat deze emoties erbij horen en er mogen zijn. Probeer ze niet weg te stoppen. Emoties willen gehoord en gezien worden.
  • Geef/ gun jezelf de tijd. Rouwen kent geen tijd en heeft geen eindpunt.
  • Gun jezelf je eigen manier van rouwen. Er is geen goed of fout. Het is een proces dat iedereen op zijn eigen wijze doormaakt.
  • Neem voldoende rust en zorg voor ontspanning. Rouwen is intensief en vraagt veel van je. Probeer jezelf te “voeden” met goede dingen zoals gezond eten en beweging. Daarbij is het behulpzaam een dagelijkse routine voor jezelf te creëren. Dit geeft structuur en houvast.
  • Blijf in contact met mensen bij wie jij je fijn voelt. Het leren omgaan met rouw gaat sneller als je steun krijgt van anderen. Durf zelf ook om steun of hulp te vragen. Mensen helpen je graag.
  • Soms merk je dat je vast loopt in je rouw proces. Schroom dan niet om professionele hulp te zoeken. Een rouw en verlies begeleider of andere professional kan jou hulp en ondersteuning bieden.

Wandelcoach Janneke Meester

“Tijd heelt geen wonden.

Tijd leert je leven met verdriet,
en wachten, zeer geduldig,
tot je weer schoonheid ziet.

En tot de tederste herinnering,
en zo diep vertakt zijn in je ziel,
dat ze die zere plekken
kunnen overgroeien”

– Kris Gelaude

Relevante links

  • Janneke Meester ondersteund op een bijzondere manier bij rouwverwerking. Ze is namelijk wandelcoach dus gaat samen met je wandelen. We hebben zelf ook een wandeling gemaakt en moeten bekennen: wat een goed idee. Voor meer informatie ga naar JannekeMeester.nl
  • Als leestip over rouw(verwerking) geeft Janneke de boeken “Helpen bij verlies en verdriet” en “Vingerafdruk van verdriet” van Manu Keirse (bekijk hier een documentaire met hem op NPO)

Andere artikelen van Vivamori

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Heb je vragen over rouwverwerking, of over iets heel anders? Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam