Verklaring Niet Reanimeren

Door te reanimeren wordt geprobeerd jouw hart en ademhaling opnieuw op gang te krijgen. Dit gebeurt door een hartmassage, mond-op-mondbeademing en/of een stroomstoot op je borstkas. Dit gebeurt alleen als het medisch nut heeft. Misschien wil je echter zelf niet dat dit gebeurt.

In het kort

  • Niet iedereen wil gereanimeerd worden. Bijvoorbeeld als je ernstig ziek bent of een voltooid leven hebt.
  • Neem de tijd bij het bedenken of je gereanimeerd wil worden. Bespreek je wens met je omgeving en arts.
  • Je kan dit aangeven via een niet-reanimeren verklaring. Deze is opgeslagen in je medisch dossier.
  • Of je geeft het aan door een niet-reanimerenpenning. Deze draag je om je nek.

Wel of niet reanimeren?
Niet iedereen wil gereanimeerd worden. Bijvoorbeeld als je al ernstig ziek bent, een voltooid leven hebt, of om een andere reden. Denk rustig na over jouw wensen. Bespreek deze ook met jouw omgeving en arts. Leg je keuze ook uit. Als niemand weet dat je niet gereanimeerd wil worden, zal je altijd worden gereanimeerd.

Verklaring niet-reanimeren
Je kan in een wilsverklaring opschrijven dat je niet meer wil worden gereanimeerd. Om te zorgen dat jouw wens bij zorgmedewerkers bekend is, dient deze wilsverklaring te worden opgeslagen in jouw medisch dossier. Je kan bijvoorbeeld aan je huisarts vragen om dit te doen. Een arts of andere hulpverlener mag jou nu niet meer reanimeren.

Schrijf het volgende op in de wilsverklaring

  • Jouw volledige naam
  • Je handtekening
    De dag waarop de verklaring is geschreven
  • Jouw niet-reanimeren wens

Let op: als je bij Vivamori een Nalatenschapsdossier opstelt, krijg je van ons ook een papieren template van een juridisch geldige verklaring niet-reanimeren. Deze kan je dan eenvoudig invullen.

Niet-reanimeren penning
Niet iedereen heeft toegang tot jouw medisch dossier en weet dus af van de wilsverklaring. Daarom kan je ook een niet-reanimeren penning dragen. Hierop staat dat je niet wil worden gereanimeerd. Niemand mag dit nu doen. De penning kan hier besteld worden.

Gerelateerde artikelen

We hebben nog geen gerelateerde artikelen maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Wil je meer weten over de verklaring niet reanimeren, of andere wilsverklaringen? We helpen graag bij het vormgeven van jouw nalatenschap. Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam