Wil je worden opgebaard?
In het kort
- Bij een opbaring wordt je lichaam tot zes werkdagen na je overlijden getoond.
- Je lichaam wordt goed bewaard tijdens de opbaring.
- Je wordt opgebaard in een kist, bed, of op een opbaarplank.
- Je kan op verschillende plekken worden opgebaard en voor verschillende soorten publiek.
- Een opbaring kost gemiddeld €600 euro. Je kan de opbaring zo duur maken als je zelf wil.
Zelf kiezen
Je bent niemand verplicht om te kiezen voor een opbaring. Dit is jouw eigen keuze. Als je ervoor hebt gekozen je lichaam te schenken aan de wetenschap, kan je in ieder geval niet worden opgebaard. Jouw lichaam moet dan namelijk binnen 24 uur bij het anatomisch instituut van een ziekenhuis zijn.
Hoe wordt je lichaam bewaard?
Jouw lichaam moet tijdens de opbaring goed bewaard worden. Dit kan door je lichaam gekoeld te bewaren of een lichte balseming uit te voeren. De kosten voor beide opties zijn ongeveer gelijk.
Een lichaam kan op verschillende manieren worden gekoeld. Dit kan door een lichaam op koelelementen te leggen, of koelelementen rondom het lichaam te plaatsen. Ook kan het lichaam in een gekoelde kamer worden bewaard. In sommige gevallen is het al genoeg om een raam open te zetten.
Bij een lichte balseming wordt het lichaamsvocht vervangen door een balsemvloeistof. Dit heet een thanatopraxie-behandeling. Hierdoor voelt het lichaam minder koud aan, en behoudt de huid een meer natuurlijke kleur.
Bed, kist of opbaarplank?
Je kan worden opgebaard in een bed, kist of opbaarplank. Als je in een kist wordt opgebaard, moet je bedenken of de kist open, halfopen of gesloten moet zijn. Jijzelf of je nabestaanden kiezen de kleding uit die jij draagt tijdens de opbaring. Ook kunnen spulletjes die jou dierbaar waren bij jou worden gelegd tijdens je opbaring. Je kan de opbaring zo persoonlijk maken als je zelf wil.
Professionele zorg
Jouw uitvaartondernemer kan praktische zaken rondom de opbaring organiseren. De uitvaartondernemer regelt bijvoorbeeld professionals voor de thanatopraxie-behandeling of professionals voor het aankleden van het lichaam.
Waar en hoelang?
Je kan op verschillende plekken worden opgebaard. Denk bijvoorbeeld aan een familiekamer in je eigen uitvaartcentrum. Dit is een kamer waar jouw dierbaren de hele dag toegang tot hebben. Soms krijgen zij zelfs een sleutel.
Je kan ook worden opgebaard in je eigen huis of tuin. Hier zijn jouw dierbaren niet gebonden aan openingstijden, zoals dat op andere plekken wel zo kan zijn. Wil je worden opgebaard in je eigen kerk, clubhuis, of elders? Wellicht is dit mogelijk. Neem zelf contact op met deze locaties en overleg met de uitvaartondernemer. Dagelijks komt een professional langs.
Je kan ook voor meerdere opbaarlocaties kiezen. In de eerste dagen kan je bijvoorbeeld worden opgebaard in je eigen huis en daarna op een andere locatie. Je dierbaren kunnen in een thuissituatie in alle rust afscheid nemen, en zich in de laatste dagen voor je begrafenis of crematie richten op deze dienst. Mooie foto’s verzamelen, een speech voorbereiden of naar de kapper gaan.
De wet bepaalt dat je maximaal zes werkdagen na je overlijden moet zijn gecremeerd of begraven. Dit betekent dat je niet langer dan zes werkdagen kan worden opgebaard, omdat je na deze periode gecremeerd of begraven moet zijn.
Genodigden
Wie mogen er allemaal langskomen bij jouw opbaring? Is dit alleen de besloten kring, of is meer publiek welkom? Denk hier goed over na en bespreek dit met je naasten.
Kosten
Het opbaren kost ongeveer €600.
Gerelateerde artikelen
- Wil jij je lichaam doneren aan de wetenschap, of hier simpelweg meer over weten? Lees dan dit artikel over donorregistratie.
- Lees hier over waar je kan overlijden, bijvoorbeeld thuis of in een hospice, en of hier een keuze in is.
ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.
Relevante links
We hebben nog geen gerelateerde links maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.