Ben jij geregistreerd donor?

Als donor doneer je (bepaalde) organen en weefsels na je overlijden. Hierdoor help jij mensen die heel ziek zijn en biedt je hen mogelijk een langer leven. Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. In het Donorregister registreer jij of je donor wil zijn.

Geen keuze? Dan ben je donor.

De nieuwe donorwet bepaalt dat elke persoon die ouder dan 18 is geen bezwaar heeft tegen donatie, als diegene niets invult in het Donorregister. Dit betekent dat al je organen en weefsels na je overlijden naar een ernstig ziek persoon gaan.

Wel geldt het volgende: voordat deze donatie plaatsvindt, bespreekt de arts dit met jouw nabestaanden. Weten zij zeker dat jij geen donor wilde worden en waarom dit zo was? Dan word je, ondanks het niet-invullen van de keuze, geen donor.

Vul je keuze in het Donorregister dus tijdig in, of bespreek met je dierbaren wat je keuze is. Zo staan je dierbaren vlak na je overlijden niet voor een moeilijke keuze. Jouw familie of nabestaanden kunnen je keuze na je overlijden ook niet zomaar veranderen.

Er zijn geen kosten verbonden aan een donatie. Zelf ontvang je geen geld voor de donatie. Het is niet mogelijk zelf te bepalen aan wie jij je organen en weefsels doneert. Wel mag je bepalen welke organen en weefsels je precies doneert. Je donorkeuze geef je op in het Donorregister, hieronder staan de vier verschillende opties.

De 4 mogelijkheden in het donorregister

1. Ja, ik geef toestemming. Als je dit invult, geef je aan donor te willen worden. Je kan zelf kiezen welke organen en weefsels je wil doneren. Dit vul je ook in in het Donorregister.

2. Nee, ik geef geen toestemming. Als je dit invult, zal je geen donor worden.

3. Mijn partner of familie beslist. Na je overlijden, of vlak hiervoor, beslist jouw partner of familie of jij donor wordt. Zij bepalen ook welke organen en weefsels jij doneert.

4. Een door mij gekozen persoon beslist. Je wijst een specifiek persoon aan die na jouw overlijden de keuze maakt. Deze persoon registreer je in het register.

Je keuze kenbaar maken

Je kan je donorkeuze gemakkelijk online of per brief invullen:

Online

 1. Ga naar www.donorregister.nl
 2. Klik op ‘Vul uw keuze in met DigiD.
 3. Klik op ‘Inloggen met DigiD’.
 4. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord of met de DigiD-app.
 5. Klik vervolgens op ‘Uw keuze vastleggen’. Je persoonsgegevens zijn automatisch ingevuld.

Per brief

Vraag online het donorkeuze formulier aan op deze pagina. Je kan het formulier ook ophalen in de gemeente waar je woont. Dit kan meestal bij het gemeentehuis of de plaatselijke bibliotheek.

Hoe werkt een donatie?

Een donatie vindt plaats nadat je overlijdt.

Je bent overleden;

 • Als je hersendood bent verklaart, of;
  Nadat je hart en bloedsomloop voor altijd zijn gestopt
 • Orgaandonatie is alleen mogelijk als je in het ziekenhuis overlijdt. Dit betekent niet dat je als orgaandonor verplicht bent om in het ziekenhuis te overlijden. Voor een weefseldonatie hoef je niet in het ziekenhuis te overlijden.

In ieder geval hebben jouw dierbaren genoeg tijd om afscheid te nemen als je donor bent. Voor en na de donatie kunnen zij bij jou zijn. Het doneren van organen en weefsels gebeurt met veel zorg. Niets wordt weggehaald op plaatsen die zichtbaar zijn als je eventueel wordt opgebaard. Een begrafenis of crematie hoeft niet te worden uitgesteld vanwege een orgaan- of weefseldonatie.

Geschikte donor?

Niet iedereen kan donor zijn. Een arts bekijkt bij je overlijden welke organen en weefsels geschikt zijn voor donatie. Als je bijvoorbeeld erg ziek was, kanker had (gehad) of een bloedtransfusie heeft gehad ben je niet meer geschikt als donor. Als één orgaan of weefsel niet geschikt is voor donatie betekent dit niet dat je hele lichaam ongeschikt is. De kans dat je een geschikte orgaandonor bent is vrij klein, namelijk 1 op de 200. De kans dat je een geschikte weefseldonor bent is een stuk groter.

Gerelateerde artikelen

We hebben nog geen gerelateerde artikelen maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

 • Je wensen vastleggen in het donorregister kan op https://mijn.donorregister.nl, je kan hier inloggen met DigiD.
 • Wil je dit liever per post doen? Vraag dan hier een papieren formulier op waarin jij jouw donorkeuze kan invullen. Dit document ontvang en retourneer je zelf per post.
 • Twijfel je nog over je donorkeuze? Lees dan hoe andere mensen die keuze maken.
 • Lees hier wat er gebeurt als je daadwerkelijk donor wordt.

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam