Spullen nalaten via een codicil

Een codicil is een document waarin je kan opschrijven welke spullen je aan wie wilt nalaten. Vaak kan dit ook in een testament, maar dat moet via de notaris en kost geld. Een codicil schrijf je zelf. We geven je een voorbeeld zodat je direct aan de slag kan!

Grote lijnen

  • In een codicil bepaal je wie sieraden, kleding en inboedelzaken krijgt. Je kan goederen uitsluiten van je huwelijksgemeenschap.
  • Je noteert in je codicil of je begraven of gecremeerd wordt, of dat je lichaam naar de wetenschap gaat.
  • Ook kan je een persoon benoemen die jouw auteursrechten uitvoert na je overlijden.
  • In een codicil kan je minder zaken regelen dan in een testament. Soms is dit genoeg.
  • Je kan geen huizen, bedrijven, grond, auto’s en geld nalaten in een codicil. Dit kan wel in een testament.
  • Een codicil stel je zelf kosteloos op. Het document moet handgeschreven zijn.
  • Een codicil bewaar je zelf. Je loopt het risico dat jouw codicil na je overlijden niet gevonden wordt, of iemand het expres vernietigd.

Wat als je geen codicil hebt?

Je bent niet verplicht om een codicil te maken. Je kan bepaalde zaken ook regelen in een testament. Als je besluit geen codicil of testament op te stellen, worden jouw bezittingen en schulden na je overlijden verdeeld op grond van een wettelijke volgorde. Jouw partner en kinderen hebben dan als eerste recht op de erfenis.

Wat regel je wel en niet in een codicil?

In je codicil kan je spullen verdelen, zoals:

  • Sieraden
  • Meubels
  • Electronica (TV, laptop, tablet, enzovoorts)
  • Boeken
  • Kunst

Wat kan je niet verdelen in een codicil, maar wel in een testament:

  • Bedrijven
  • Huizen
  • Grond
  • Auto’s
  • Geld
  • Boten

Het heeft geen zin om dit in je codicil te regelen, aangezien dat gedeelte van het document dan niet geldig is volgens de wet.

Hoe stel je een codicil op + voorbeeld

Een codicil kan je zelf opstellen. Hiervoor is geen notaris nodig. Het codicil is rechtsgeldig als het met de hand geschreven is, gedateerd is, en is voorzien van jouw handtekening. Wees in jouw codicil zo specifiek mogelijk, zo weten jouw nabestaanden precies wat jouw wensen waren en ontstaat hier geen verwarring over.

Waar bewaar je jouw codicil?

Jouw codicil bewaar je zelf. Informeer je nabestaanden waar je het codicil bewaart. Zo weet je zeker dat het wordt gevonden na je overlijden. Als je een Nalatenschapsdossier laat opstellen bij Vivamori, wordt een digitale kopie van het codicil ook centraal digitaal opgeslagen, en kunnen je nabestaanden hier toegang toe krijgen na je overlijden.

Heb je ook een testament? Dan kan je de notaris vragen om jouw codicil bij het testament te voegen. De notaris bewaart dan beiden.

Donorcodicil

Of jij orgaan- of weefseldonor wil worden regel je ook in een codicil. Dit is je donorcodicil en verschilt van het codicil waar wij het nu over hebben. Het donorcodicil hoeft niet handgeschreven te zijn en kan je gemakkelijk online invullen.

Beter een codicil of testament?

Een codicil laat je misschien sterk denken aan een testament. Beide documenten gaan over jouw wensen na je overlijden. Toch regel je in deze documenten verschillende zaken. Misschien wil je geen testament én codicil, maar één van de twee. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

In een codicil kan je een stuk minder zaken regelen dan in een testament. Heb je niet veel om te regelen, of vind je het goed om jouw bezittingen via de wettelijke volgorde te verdelen? Misschien heb je dan geen testament nodig. Denk dan na over een codicil.

Een codicil kan zoek raken of expres vernietigd worden. Een testament wordt door de notaris bewaard in een kluis en geregistreerd in het Centraal Testamenten Register. Jouw nabestaanden zien jouw testament na je overlijden gegarandeerd. Bij een codicil is dat niet zeker.

Een codicil maken kost niets. Je kan een codicil makkelijk aanpassen, aangezien je dit zelf doet. Een testament opstellen en eventueel wijzigen moet gebeuren bij de notaris. Dit kost geld.

Heb je een codicil en testament? Dat kan. Beide documenten zijn geldig voor de wet.

Gerelateerde artikelen

  • In een donorcodicil schrijf je op dat je orgaan- of weefseldonor wil zijn, of dat je dat juist niet wil zijn. Lees in dit artikel hoe je gemakkelijk (online) jouw donorcodicil opstelt.

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Wil je graag advies over het opstellen van een codicil, of ben je benieuwd naar andere zaken die met jouw overlijden te maken hebben? Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Of bel direct

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam