Schenken bij leven

Als je geld over hebt, kan je overwegen om dit tijdens je leven al voor een deel weg te geven. Je ziet dan direct resultaat van je gift, maar kan ook nog eens een flink deel belasting over het gift besparen.

Voordelen van schenken bij leven

Het mooiste aan schenken bij leven is natuurlijk dat je kan zien wat er met het geld gebeurd. Zo kan je bijvoorbeeld bijdragen aan de studie van iemand, of de verbouwing van een sportvereniging, waarbij je als gever ook de dankbaarheid van de ontvanger ziet.

Er is ook een belangrijk fiscaal voordeel. Over een erfenis moet erfbelasting betaald worden door degene die de erfenis ontvangt. Deze belastingtarieven kunnen voor jouw partner of kinderen soms wel oplopen tot 20% van de waarde van de erfenis. Bij een nalatenschap aan anderen kan dit tarief zelfs oplopen tot 40% van het geld dat je nalaat.

Om de erfenis tijdens het leven alvast wat ‘kleiner’ te maken, kan je al schenken tijdens het leven, waarbij je volgens spelregels bepaalde bedragen belastingvrij kan schenken. Door slim te schenken kan – afhankelijk van de grootte van jouw vermogen – duizenden tot tienduizenden euro’s belastingvoordeel worden bereikt. Je bent uiteraard niet verplicht om schenkingen te maken.

Je kan jouw vermogen gedurende je leven aan verschillende partijen belastingvrij schenken. Je kan schenken aan je kinderen, aan andere personen of aan goede doelen. We bespreken de mogelijkheden voor schenken aan elke groep in de gerelateerde artikelen.

 

Vrijstellingen schenkbelasting

In 2021 zijn de vrijstellingen voor schenkbelasting tijdelijk verhoogd vanwege de coronacrisis. Hierdoor zijn de vrijstellingen nu als volgt:

  • Je mag € 6.604 (in plaats van € 5.604) schenken aan je kind
  • Je mag € 3.244 (in plaats van € 2.244) schenken aan een ander, zoals een kleinkind of vriend

Daarnaast gelden ook de eenmalig verhoogde vrijstellingen voor (schoon)kinderen zoals besproken in dit artikel.

 

Gerelateerde artikelen

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Of bel direct

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam