Schenken op papier: niet langer elk jaar langs de notaris
Door elk jaar tot de belastingvrijstelling te schenken, kan veel erfbelasting bespaard worden. Als je geen geld hiervoor kunt of wilt uitgeven, kan je schenken op papier. Voorheen was dat lastig, omdat dit elk jaar bij de notaris moest. In een recente uitspraak blijkt dat het toch mogelijk is om op 1 moment voor meerdere jaren aktes te maken.
In het kort
- Je kan belasting op je erfenis besparen door een gedeelte van je geld al te schenken tijdens je leven, omdat hier (jaarlijkse) belastingvrijstellingen voor zijn
- Als je geen geld op de bankrekening hebt, maar bijvoorbeeld wel overwaarde op een huis, dan kan je dat op papier schenken.
- Hiervoor is een notariële akte nodig. Als je elk jaar opnieuw wilt schenken, moest je voorheen elk jaar opnieuw een nieuwe notariële akte maken
- Dankzij een recente uitspraak kan je een “repetitieve” schenking maken door de schenking aan een opschortende voorwaarde te verbinden. Dit heeft het hof ook geaccepteerd.
Wanneer is schenken op papier handig?
Elk jaar zijn er vrijstellingen om te kunnen schenken. In 2022 kan je bijvoorbeeld € 5.677 belastingvrij schenken aan je kinderen. Maar stel je voor dat je 2 of meer kinderen hebt, dan wil of kan je wellicht niet meer dan tienduizend euro daadwerkelijk overmaken. Terwijl er wellicht wel een overwaarde van honderdduizenden euro’s op het huis zit, die allemaal belast gaan worden bij de erfenis.
In deze situatie is schenken op papier een goede oplossing. Je kan dan het geld wel schenken waardoor de belastbare erfenis slinkt, zonder dat je het geld daadwerkelijk hoeft over te maken.
Tot nu was het zo dat als je een repetitieve schenking (voor meerdere jaren) wilde maken, je hiervoor elk jaar naar de notaris moest gaan. Dit kwam door een verbod op repetitieve schenkingen.
Slim alternatief: de opschortende voorwaarde
Het is niet praktisch om elk jaar een nieuwe notariële akte te maken. Dit kost tijd en ook geld. Een creatieve notaris heeft dit probleem voor ons opgelost. Door aktes te maken met de opschortende voorwaarde dat de ouders in een bepaald jaar nog moesten leven, konden op 1 moment aktes worden gemaakt voor meerdere jaren. De belastinginspecteur had hier bezwaar tegen, liet de zaak voorkomen, maar ving bot bij de rechtbank.
Wat zegt de rechtspraak?
De hof heeft besloten dat een vervulling van de opschortende voorwaarde geen repetitieve schenking is. In de praktijk is dit bijna hetzelfde als een repetitieve schenking maken, maar in de ogen van de recht, zit er een verschil in. De motivering achter het verbieden van een repetitieve schenking is dat er geen negatieve gevolgen mogen zijn voor de economie doordat er minder belasting wordt betaald. Maar volgens de rechter leidt de opzet met de opschortende voorwaarde niet tot negatieve gevolgen.
Kortom, het is nu mogelijk om belasting te besparen op je erfenis door voor meerdere jaren een papieren schenking te doen met een opschortende voorwaarde. Zo krijgt de ontvanger al juridisch eigendom, zonder dat het geld daadwerkelijk is overgedragen.
Zo kan je, ook als je geen geld op de bank hebt maar bijvoorbeeld wel een afbetaald huis, al een groot deel tijdens je leven schenken. En vermogen dat al van je erfgenamen is, wordt uiteraard niet meer belast met erfbelasting.
Direct toepassen?
Nog niet elke notaris is op de hoogte van deze mogelijkheid, dit is pas recent genoemd in enkele vakbladen. Daarom hebben we hieronder de link gezet naar de uitspraak, waarin dit is behandeld. Door deze link te delen met de notaris, heeft deze ook de benodigde informatie om schenkingsaktes met een opschortende voorwaarde te maken.
Gerelateerde artikelen
Alles over schenken aan kinderen, waaronder ook de eenmalige verhoogde vrijstellingen, lees je in dit artikel.
ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.
Relevante links
- De uitspraak van Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch is online te vinden op https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2021:2397
- De jaarlijkse vrijstellingen voor schenkingen zijn te vinden op deze pagina van de Belastingdienst