Tips voor een kluis in huis

Belangrijke documenten, sieraden, bedragen met geld: deze zaken kan je eventueel opbergen in een kluis. Heb jij ook een kluis? Wij leggen uit hoe je hiermee om kan gaan. 

In het kort

Een kluis beschermt niet alleen tegen diefstal, ook tegen natuuromstandigheden.
Je bewaart hier erfstukken, documenten, kunst, geldbedragen, etc. Alles kan.
Geef ten minste één persoon toegang tot de kluis. Deze heeft na jouw overlijden toegang. 

Een kluis beschermt jouw spullen niet alleen tegen diefstal, maar ook tegen bijvoorbeeld brand of overstroming. 

Wat bewaar ik hierin?

Een kluis biedt bescherming voor verschillende zaken. Denk aan contant geld, kostbare sieraden, waardevolle erfstukken, kunst, documenten, back-ups of andere technische apparaten. Ook kan je jouw emotionele testament of afscheidsbrieven voor jouw nabestaanden in de kluis bewaren. Je weet nu zeker dat dit niet verloren gaat.

Het is niet verstandig om documenten die je vlak voor of na je overlijden nodig hebt in een kluis te bewaren. Voor een derde kan het namelijk lastig zijn om op korte termijn toegang te krijgen tot deze kluis. 

Wie heeft toegang?

Naast jezelf moet minimaal één ander persoon toegang hebben tot de kluis. Als je niemand toegang geeft, kan niemand – logischerwijs – in de kluis na jouw overlijden. Belangrijke documenten kunnen niet worden bekeken en erfstukken kunnen niet worden verdeeld. 

Kies een persoon die je volledig vertrouwd. Misschien is dit je partner, een goede vriend of je notaris. 

Hoe krijg ik een kluis?

Je kan een kluis huren. Deze kluis bevindt zich dan meestal op het terrein van een derde. Deze derde bewaakt jouw kluis constant. Kijk bijvoorbeeld bij De Nederlandse Kluis. https://www.denederlandsekluis.nl.

Ook kan je een kluis kopen. Ga hiervoor langs een specialist. De specialist luistert naar jouw wensen en adviseert je graag. Je bepaalt dan zelf waar je de kluis stalt. 

Alternatieven 

Een kluis is niet de enige plek waar jij kostbare spullen kan bewaren. Je kan deze spullen ook bewaren op een slimme verstopplek. Zorg ook dat ten minste één persoon af weet van deze verstopplek. 

Wil je alleen documenten in de kluis bewaren? Bedenk dan of deze documenten niet ook al op een andere veilige plek worden bewaard. Je testament bij de notaris, je donorregistratie in het nationaal register, verzekeringspapieren bij de verzekeraar, wilsverklaringen kunnen door de huisarts worden toegevoegd aan je medische dossier: dit zijn alternatieven waardoor een kluis niet altijd nodig is.

Gerelateerde artikelen

We hebben nog geen gerelateerde artikelen maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam