Wie zorgt straks voor mijn huisdier?

Heb jij al bedacht wie er voor jouw huisdier zorgt nadat je overlijdt? Het is verstandig om hier tijdig over na te denken. Zo weet je zeker dat je huisdier na je overlijden goed terecht komt. De zorg van je huisdier na je overlijden kan je op verschillende plekken regelen.

Grote lijnen

  • Leg je niet vast wie voor jouw huisdier zorgt na je overlijden? Dan gaat het huisdier naar je eerste erfgenaam.
  • Je kan je huisdier nalaten aan een bekende of aan een stichting.
  • Je kan dit vastleggen via een zelf geschreven document. Gebruik hiervoor onze template. Of leg het vast via een (levens)testament bij een notaris.
  • De persoon aan wie jij je huisdier nalaat, kan weigeren voor je huisdier te zorgen. Je huisdier kan dan naar een asiel gaan.
  • Overleg voor je overlijden met degene aan wie jij je huisdier wil nalaten of hij/zij hier open voor staat.

Wat gebeurt er als je niks regelt?

Als je niets hebt geregeld omtrent de zorg van je huisdier wordt je huisdier na je overlijden nagelaten aan jouw erfgenamen. In je testament bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Heb je geen testament? Dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Dit is dan vaak jouw langstlevende partner of jouw kind.

Een erfgenaam kan een erfenis weigeren. Dit betekent dat jouw erfgenamen dus ook kunnen weigeren de zorg van jouw huisdier over te nemen. Je huisdier belandt dan vaak in een asiel. Bespreek dus goed met jouw erfgenamen wie zorg kan dragen voor jouw huisdier na je overlijden en leg dit eventueel vast.

Bij wie laat je je huisdier achter?

Je kan besluiten je huisdier achter te laten bij een erfgenaam. Een erfgenaam kan een kind of partner zijn, maar ook een ander persoon waarbij je zeker weet dat je huisdier een fijne plek heeft. Deze andere persoon erft alleen je huisdier en geen andere bezittingen.

Heb je niemand in je omgeving die na je overlijden voor je huisdier kan of wil zorgen? Dan kan je je huisdier altijd nalaten aan een stichting. Deze stichting zorgt voor een nieuwe geschikte woonplek voor jouw huisdier na je overlijden. Een voorbeeld van zo een stichting is Stichting Dierennood.

Om er zeker van te zijn dat alle kosten verbonden aan de verzorging van het huisdier kunnen worden gedekt na je overlijden, kan je eenmalig of periodiek een zelf te bepalen bedrag nalaten. Verder kan je ook bepalen hoe jij wil dat je huisdier wordt verzorgd. Bijvoorbeeld welke voeding hij krijgt of wie de vaste trimmer is.

Hoe leg je dit vast?

Deze zaken kan je op verschillende manier vastleggen.

Eigen dierentestament
Je kan de zorg voor je huisdier regelen in een zelfgemaakt dierentestament. Stel zelf een document op waarin je opschrijft wie voor je huisdier moet zorgen en op welke manier dit moet. Bewaar dit testament op een plek waar je naasten het na je overlijden zullen vinden. Onderaan dit artikel vind je een voorbeeld voor dit testament.

Testament of legaat
Je kan de zorg voor jouw huisdier ook regelen in je testament. Het gedeelte van je testament waar dit is opgeschreven, heet de huisdierenclausule. In deze clausule kan je jouw huisdier nalaten aan je ‘normale’ erfgenamen, of kan je je huisdier nalaten aan een specifiek persoon. Deze specifieke persoon benoem je in een legaat in je testament. Deze persoon heet een legataris. Je ‘normale’ erfgenamen hebben dan geen recht op jouw huisdier, tenzij de legataris zijn erfenis weigert.

In een testament of specifiek legaat kan je ook meteen eventuele wensen voor de zorg van jouw huisdier opschrijven en regelen. Een testament en legaat stel je op bij een notaris.

Levenstestament
Het kan zo zijn dat je niet meer voor je huisdier kan zorgen voordat je overlijdt. In je levenstestament regel je wie er in die situatie voor jouw huisdier zorgt. Je geeft deze persoon een volmacht. Dit schrijf je niet op in een testament of legaat. Deze documenten gelden pas als je overlijdt.

Je kan zelf een levenstestament opstellen. Zorg dat het document is ondertekend en gedateerd. Je kan het ook laten opstellen bij een notaris. De notaris bewaart je testament dan ook op een veilige plek.

Gerelateerde artikelen

We hebben nog geen gerelateerde artikelen maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

We werken aan een gratis template om vast te leggen aan wie je je huisdier na wilt laten, zodra deze af is zullen we deze hier publiceren.

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Realiseer jij je nu dat er nog enige zaken moeten worden geregeld voor na jouw overlijden, zoals de verzorging van jouw huisdier? Neem dan contact met ons op. Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam