Het huurcontract na je overlijden

Wellicht huur of verhuur jij een ruimte. Als je overlijdt, wordt het huurcontract niet automatisch beëindigd. Wanneer kan dit contract wel worden beëindigd? En hoe? Of kan het contract ook voortduren? 

Grote lijnen

  • De regels met betrekking het huurcontract na een overlijdensgeval zijn grotendeels beschreven in de wet.
  • Van deze regels kan over het algemeen niet worden afgeweken.
    Een huurcontract loopt vaak door na je overlijden.
  • Het ligt aan jouw persoonlijke situatie voor hoe lang het contract wordt voortgezet en wanneer het eventueel kan worden opgezegd.

Wat kan een huurder?

Verschillende regels kunnen van toepassing zijn als jij als huurder overlijdt. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Woon je samen met jouw echtgenoot of geregistreerd partner?
Jouw echtgenoot of geregistreerd partner kan het huurcontract na je overlijden gewoon voortzetten als hij of zij dat wil. Het contract verandert niet. Jouw echtgenoot of partner kan dus in het huurhuis blijven wonen.

Woon je samen met een medehuurder?
Medehuurders worden volgens de wet automatisch hoofdhuurder als de andere huurder overlijdt. Hier hoeft de medehuurder niets voor te doen. De medehuurder kan dus in het huurhuis blijven wonen. Het huurcontract verandert verder niet.

Woon je samen met een ander persoon die op consistente basis in hetzelfde huis als jij verblijft? En is dit het hoofdverblijf van die persoon?
Dit zijn bijvoorbeeld verzorgers, familieleden of vrienden die geen medehuurder zijn. Deze personen kunnen na jouw overlijden het huidige huurcontract overnemen voor maximaal zes maanden. Dit gebeurt automatisch. Na die zes maanden kan het huidige huurcontract worden verlengd. Dit gebeurt niet automatisch, maar moet gebeuren bij de rechter.

Woon je alleen? Zonder een medehuurder, geregistreerd partner of echtgenoot?
In dat geval eindigt je huurcontract vanzelf op de laatste dag van de tweede maand na het overlijden. Over deze periode betalen jouw erfgenamen de huur. Je erfgenamen erven namelijk naast je bezittingen, ook je schulden. De resterende huur is een schuld.
Na één maand na je overlijden kunnen de erfgenamen de huur echter al opzeggen. Dan is maar één maand huur verschuldigd.

Voor verhuurders

Als je een woonruimte verhuurt terwijl je overlijdt, stopt het huurcontract niet. De erfgenamen zijn vanaf jouw overlijden de nieuwe verhuurders. Zij kunnen de huur wel opzeggen. Je erfgenamen moeten zich dan aan de afgesproken opzegtermijn houden.

Gerelateerde artikelen

We hebben nog geen gerelateerde artikelen maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

  • We hebben nog geen gerelateerde artikelen maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Wil je graag meer weten over het huurcontract na overlijden, of heb je nog andere vragen? Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam