Cadeaus voor nabestaanden

Wil je graag een cadeau geven aan jouw dierbaren na je overleden? Misschien wel een reis die jullie altijd al hadden willen maken, of jaarlijks een bos bloemen op de verjaardag van je echtgenoot. Op deze manier verras je je dierbaren. 

In het kort

  • Je kan na je overlijden een cadeau geven aan een dierbare.
  • Je legt deze schenking vast in een testament of codicil.
  • De ontvangers van het geschenk moeten vaak erfbelasting betalen over het geschenk. Soms zijn zij hiervan vrijgesteld.
  • Vaak wordt een geschenk als positief ervaren, maar in sommige gevallen heeft een schenking na het overlijden een negatieve invloed op de rouwverwerking.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat voor cadeau geef jij? En aan wie?
  • Wil je het cadeau eenmalig geven, of op regelmatige basis?
  • Haal je het cadeau alvast in huis, of laat je het na je overlijden door iemand aanschaffen? Door wie?

Een cadeau kan zowel groot als klein zijn. Zelf gemaakt of aangeschaft. De keuze is volledig aan jou. Denk bijvoorbeeld aan een bos bloemen, een schilderij, een doos met verschillende aandenkens daarin of zelf geschreven brieven.

Invloed op rouwverwerking

Bedenk wel goed of jouw dierbaren blij zijn met een cadeau na je overlijden. Wellicht belemmert het de rouwverwerking. In het verleden is gebleken dat sommige kinderen het bijvoorbeeld als confronterend ervaren om elke verjaardag een cadeau te krijgen van een overleden ouder. Dit klinkt hard, maar is erg belangrijk om over na te denken.

Hoe leg ik vast wie wat krijgt?

Indien je een cadeau nalaat wat voor je overlijden al in jouw inboedel zit, schrijf je dit op in je testament of codicil. Zeker als het cadeau veel waarde heeft. Als je dit niet vastlegt, wordt het cadeau geërfd door de erfgenamen en niet door de persoon voor wie het cadeau specifiek bestemd is. Zorg dus dat je dit goed vastlegt! In je testament of codicil kan je ook opschrijven wie het cadeau moet geven en wanneer.

Parktijkvoorbeeld: het horloge voor Ivo

Wilbert is ernstig ziek en weet dat hij niet meer veel tijd heeft. Hij is gaan nadenken of hij cadeaus wil geven aan zijn naasten na zijn overlijden. Hij besluit zijn kostbare horloge als cadeau aan zijn neefje Ivo te geven als deze achttien wordt. Ivo is nu nog maar zestien.

Om er zeker van te zijn dat Ivo het horloge krijgt op zijn achttiende verjaardag, moet Wilbert het horloge wel nalaten aan Ivo. Dit schrijft Wilbert op in zijn testament of handgeschreven codicil. Hierbij kan hij ook opschrijven wie het horloge bewaart tot Ivo zijn achttiende verjaardag.

Testament of codicil?

Een codicil is een door jouw handgeschreven document dat je hebt ondertekend en gedateerd. Hierin schrijf je onder andere op welke bezittingen je aan wie nalaat. Een testament moet bij de notaris worden opgesteld. Hierin kan je ook bepalen welke bezittingen je aan wie nalaat.

Hoe je kan kiezen wat het handigste is:

  • Een codicil stel je zelfstandig op en kan je daarom ook constant zelf blijven aanpassen. Hiervoor hoef je niet naar een notaris.
  • Een testament wordt opgesteld door de notaris. De notaris is dan ook bekend met je testament. Niet altijd met je codicil.
  • Wil je de erfenis van onroerende zaken of geldbedragen vastleggen? Dit kan alleen in een testament.
  • Het is mogelijk dat jouw codicil niet wordt gevonden na je overlijden, als je niemand tijdig op de hoogte stelt van het bestaan. Of als een persoon het stiekem vernietigd.
  • Je kan de notaris op de hoogte stellen van jouw codicil. Deze kan jouw codicil aan je testament hechten.

Cadeau nog niet aangeschaft?

Geef je een cadeau wat na je overlijden pas wordt aangeschaft? Bijvoorbeeld een bos bloemen of een vakantiereis? Dan leg je dit vast in je testament, aangezien het cadeau tijdens je overlijden feitelijk nog een geldbedrag is. Alleen in je testament kan je geldbedragen nalaten, niet in het codicil. Met dit geldbedrag kan het cadeau na je overlijden worden gekocht.

Moet de ontvanger belasting betalen?

Jouw erfgenamen moeten erfbelasting betalen over de erfenis. Cadeaus die jij schenkt na je overlijden behoren tot je erfenis. Dit betekent dat elke ontvanger van een cadeau een stukje van jouw erfenis krijgt en hier dus ook erfbelasting over moet betalen. Een ontvanger is tot een bepaald bedrag vrijgesteld van erfbelasting. Klik hier voor de vrijstellingen.

Tot welk bedrag de ontvanger van het cadeau van erfbelasting is vrijgesteld, ligt aan de waarde van het cadeau. De waarde van het cadeau is vaak gelijk aan de marktwaarde. Klik hier voor de richtlijnen van de Belastingdienst over de waarde van geschenken.

Spreekt het idee van een cadeau na je overlijden jou aan, of wil je überhaupt meer te weten komen over zaken omtrent je overlijden? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

We hebben nog geen gerelateerde artikelen maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Of bel direct

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam