Meestvoorkomende doodsoorzaken

Gemiddeld sterven in Nederland 400 mensen per dag. Waaraan overlijden deze mensen eigenlijk? Welke doodsoorzaken hebben we in Nederland allemaal? En welke komen het meeste voor?

Top 3 doodsoorzaken 2020

Gebaseerd op onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek komen we op de volgende top 3 doodsoorzaken voor 2020:

 1. Kanker en goedaardige tumoren
  In 2020 overleden de meeste mensen aan kanker en goedaardige tumoren, namelijk 27.9%. Kanker en goedaardige tumoren zijn sinds 2007 de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland.
 2. Hart- en vaatziekten
  Voor 2007 waren hart -en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. In 2020 overleed 21.7% van de Nederlanders aan hart- en vaatziekten.
 3. Covid-19
  11.9% van de Nederlanders die in 2020 overleden, overleden aan Covid-19.

En over een langere periode?

Niet alleen in 2020, maar ook in de afgelopen periode waren kanker, goedaardige tumoren en hart-en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaken. Pas sinds kort kan Covid-19 ook in de top 3 van doodsoorzaken worden genoemd en dit is misschien ook tijdelijk.

Welke doodsoorzaak stond de voorgaande jaren dan eigenlijk op plek drie? Dit wisselde erg. Geen enkele andere geregistreerde doodsoorzaak was voor een groter aandeel dan 10% de doodsoorzaak. Andere geregistreerde doodsoorzaken waren bijvoorbeeld psychische stoornissen, ademhalingsziektes en ongevalsletsels en vergiftigingen.

Nederlanders worden gemiddeld 85

In Nederland overlijden vrouwen gemiddeld rond 86-jarige leeftijd en mannen rond 84-jarige leeftijd. Deze leeftijd hangt onder andere af van jouw levensstijl, opleidingsniveau, erfelijke ziektes en gezondheid.

Wat als je eerder overlijdt?

Een aantal Nederlanders overlijdt ver voor de 85-jarige leeftijd. Vanaf 45-jarige leeftijd overlijdt men het meest aan kanker, goedaardige tumoren of hart- en vaatziekten.

Van de Nederlanders die tussen de 25 en 45 jaar overlijden, overlijden de meeste door zelfdoding. Tussen de vijf en tien jaar overlijden de meeste Nederlanders aan perinatale aandoeningen. Dit is een aandoening die al is ontstaan in de periode rond de geboorte.

Gerelateerde artikelen

We hebben nog geen gerelateerde artikelen maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.

ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.

Relevante links

 • Bekijk alle data bij CBS
 • Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Advies nodig?

Spreek met een specialist

Op enig moment overlijd jij ook. Wanneer dat is, weet nog niemand. Regel daarom tijdig jouw nalatenschap, meestal is het daarna alleen maar een kwestie van incidenteel updaten. Vul hieronder je gegevens in, dan belt iemand van het Vivamori team je gratis en vrijblijvend op om je vraag door te nemen en de adviesmogelijkheden aan te bieden.

Het gebouw waar Vivamori in gevestigd is
Het Vivamori kantoor in Amsterdam