Wat te doen op de dag van overlijden?
Stappenplan in het kort
- Breng naaste vrienden en familie op de hoogte van het overlijden.
- Doorloop samen met minimaal één ander persoon de volgende stappen.
- Bel de (huis)arts. Deze maakt een overlijdensverklaring.
- Check of de overledene donor is, dit kan via de (huis)arts.
- Check of de overledene zijn/ haar lichaam wilde schenken aan de wetenschap. Zo ja, bel dan het anatomisch instituut van het ziekenhuis waaraan het lichaam wordt geschonken.
- Check of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Lees de polis goed door.
- Neem contact op met een uitvaartondernemer.
- Check of de overledene specifieke uitvaartwensen had. Deze kunnen zijn genoemd in een gesprek, of opgeschreven in een codicil of testament.
Familie en vrienden bellen
Stel na het overlijden allereerst de naasten op de hoogte. Je bepaalt zelf wie dat zijn. Dit kan via een belletje, maar ook via een whatsapp-bericht. Breng bijvoorbeeld één naaste op de hoogte en vraag of die de volgende mensen inlicht. Zo kan het werk worden verdeeld en kan je besluiten overleggen.
Bel de (huis)arts
Bel de (huis)arts en stel deze op de hoogte van het overlijden. De (huis)arts geeft een officiële verklaring waarin staat dat iemand is overleden. Deze verklaring is nodig om een aangifte van overlijden te doen bij de gemeente. De aangifte moet binnen zes dagen na het overlijden worden gedaan. Is je dierbare in een ziekenhuis overleden of op een andere plek waar een (huis)arts al aanwezig was? Dan maakt de (huis)arts uit zichzelf een overlijdensverklaring. Hier hoeft niet om te worden gevraagd.
Laat de arts het donorregister checken
Controleer of je dierbare bepaalde organen of weefsels wilde doneren. De (huis)arts kan dit eenvoudig controleren in het donorregister. De donatie vindt plaats na het overlijden en kan alleen plaatsvinden als je dierbare in het ziekenhuis is overleden.
Ingeval van het lichaam schenken aan de wetenschap: bel het anatomisch instituut
Misschien wilde je dierbare (naast het donor zijn) zijn of haar lichaam schenken aan de wetenschap. Dit hebben jullie waarschijnlijk besproken. Bel na het overlijden direct het anatomisch instituut van het ziekenhuis op. Zij zullen besluiten of het lichaam wordt geaccepteerd en halen het lichaam binnen 24 uur op.
Uitvaartverzekering
Soms heeft je dierbare een uitvaartverzekering afgesloten. Lees de polis goed door indien dit zo is. Hier vind je belangrijke informatie, bijvoorbeeld of je zelf een uitvaartondernemer kan kiezen.
Inschakelen van uitvaartondernemer
Schakel een uitvaartondernemer in als je dat wil. De uitvaartondernemer helpt bij het organiseren van de uitvaart. Dit neemt veel druk weg bij nabestaanden. Let goed op zelf een uitvaartondernemer kan worden gekozen. De meeste uitvaartondernemers zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Is je dierbare overleden in het verzorgingstehuis of in een hospice? Geef dan duidelijk aan dat je zelf een uitvaartondernemer wil uitzoeken als je dat wil. Soms heeft een tehuis of hospice namelijk een samenwerking met een uitvaartondernemer die zij direct bellen als iemand is overleden.
Uitvaartwensen
Check of je dierbare ergens uitvaartwensen heeft opgeschreven. Dit kan in een codicil, testament of in een ander document. Zoek op de plekken waar je verwacht dat belangrijke papieren worden bewaard. Bijvoorbeeld in een bureau. Wellicht hebben jij en je dierbare het wel eens gehad over een uitvaart. Probeer dit gesprek te herinneren.
Overleden in buitenland?
Bel de reisverzekering op als je bent overleden in het buitenland. De verzekeraar zorgt ervoor dat het lichaam naar Nederland wordt gebracht.
Gerelateerde artikelen
- Ben je al geregistreerd als donor of denk je hier nog over na? Lees hier verder over donor zijn in Nederland.
- Wil je je lichaam schenken aan de wetenschap? Lees hier hoe de schenking in zijn werking gaat.
ⓘ Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat het ons graag weten via deze pagina.
Relevante links
We hebben nog geen relevante links, maar zullen deze toevoegen wanneer ze verschijnen.